Tα Ελληνικά τυριά, έχουν τη δική τους Ιστορία Αιώνων και Προσωπικότητα και κατοχυρώνονται σήμερα ως Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από τους διεθνείς οργανισμούς!
Τα δε τυριά του Αιγαίου Πελάγους είναι Πασίγνωστα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και καταναλώνονται ευρέως!
Μερικά από αυτά είναι:
Η Γραβιέρα Νάξου είναι
Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)!
Μια εξαιρετική παλαιωμένη γραβιέρα, που ξεχωρίζει!
Φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα, με χρώμα ελαφρά κίτρινο και γεύση ντελικάτη που ευωδιάζει βούτυρο και διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες γραβιέρες που είναι φτιαγμένες από πρόβειο γάλα!
Η ωρίμανσή της είναι το μυστικό για τους έξτρα πόντους Ελληνικής Γεύσης που έχει κερδίσει!
Το Καλαθάκι Λήμνου
είναι Λευκό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) τυρί που συντηρείται σε άλμη και παίρνει το σχήμα του μικρού καλαθιού που ωριμάζει μέσα του!
Πιο αλμυρό από τη φέτα με μεστή και γεμάτη γεύση!
Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα!
Ένα καταπληκτικό τυρί που σφραγίζει μέσα του όλα τα αρώματα των βουνών του νησιού της Λήμνου!
Η Γραβιέρα Κρήτης
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)!
Ένα μεγαλειώδες τυρί με Ιστορία, ιδιαίτερα όταν έχει ωριμάσει σε σπηλιές των Κρητικών Βουνών!
Η γεύση της είναι πλούσια, γλυκιά, ελαφρά αλατισμένη, βουτυράτη, με παρόν το ευχάριστο άρωμα του πρόβειου γάλακτος, όταν αυτό μπλέκεται ανεπαίσθητα με το κατσικίσιο!
Στέκεται μια χαρά σκέτη με το αγαπημένο σας κρασί, Τσίπουρο, Ούζο ή Τσικουδιά και Ρακί!
Συνοδέψτε τη με χωριάτικο ψωμί, κριθαρομπουκιές ή πολύσπορα!
Στην κουζίνα η γραβιέρα αποτελεί ιδανική επιλογή όταν θέλετε να απογειώσετε τη γεύση μιας Πίτας, να γεμίσετε πιπεριές ή να εμπλουτίσετε τις μελιτζάνες που προορίζονται για ορεκτικά!
Η Φέτα Μυτιλήνης
είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)! Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο!
Έχει ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση και φυσικά λευκό χρώμα!
Μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό προϊόν επειδή παράγεται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση όπου δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές!
Η Γραβιέρα Μυτιλήνης είναι
Τα φτιάχνουν με μεγάλη μαεστρία στην περιοχή της Λέσβου και τα έχουν κατοχυρώσει ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)!
Καλή μας όρεξη!
Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)!
Μια εξαιρετική παλαιωμένη γραβιέρα, που ξεχωρίζει!
Φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα, με χρώμα ελαφρά κίτρινο και γεύση ντελικάτη που ευωδιάζει βούτυρο και διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες γραβιέρες που είναι φτιαγμένες από πρόβειο γάλα!
Η ωρίμανσή της είναι το μυστικό για τους έξτρα πόντους Ελληνικής Γεύσης που έχει κερδίσει!
Το Καλαθάκι Λήμνου
είναι Λευκό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) τυρί που συντηρείται σε άλμη και παίρνει το σχήμα του μικρού καλαθιού που ωριμάζει μέσα του!
Πιο αλμυρό από τη φέτα με μεστή και γεμάτη γεύση!
Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα!
Ένα καταπληκτικό τυρί που σφραγίζει μέσα του όλα τα αρώματα των βουνών του νησιού της Λήμνου!
Η Γραβιέρα Κρήτης
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)!
Ένα μεγαλειώδες τυρί με Ιστορία, ιδιαίτερα όταν έχει ωριμάσει σε σπηλιές των Κρητικών Βουνών!
Η γεύση της είναι πλούσια, γλυκιά, ελαφρά αλατισμένη, βουτυράτη, με παρόν το ευχάριστο άρωμα του πρόβειου γάλακτος, όταν αυτό μπλέκεται ανεπαίσθητα με το κατσικίσιο!
Στέκεται μια χαρά σκέτη με το αγαπημένο σας κρασί, Τσίπουρο, Ούζο ή Τσικουδιά και Ρακί!
Συνοδέψτε τη με χωριάτικο ψωμί, κριθαρομπουκιές ή πολύσπορα!
Στην κουζίνα η γραβιέρα αποτελεί ιδανική επιλογή όταν θέλετε να απογειώσετε τη γεύση μιας Πίτας, να γεμίσετε πιπεριές ή να εμπλουτίσετε τις μελιτζάνες που προορίζονται για ορεκτικά!
Η Φέτα Μυτιλήνης
είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)! Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο!
Έχει ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση και φυσικά λευκό χρώμα!
Μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό προϊόν επειδή παράγεται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση όπου δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές!
Η Γραβιέρα Μυτιλήνης είναι
Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας
Προέλευσης (ΠΟΠ)!
Παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από πρόβειο γάλα!
Στις λίγες περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μίγματά του με γίδινο, η αναλογία του τελευταίου δεν ξεπερνά το 20%!
Το Κεφαλοτύρι και το Λαδοτύρι και το Κασέρι της Μυτιλήνης είναι πολύ δημοφιλές τυριά που
φτιάχνονται από πρόβειο γάλα με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας!Παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από πρόβειο γάλα!
Στις λίγες περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μίγματά του με γίδινο, η αναλογία του τελευταίου δεν ξεπερνά το 20%!
Τα φτιάχνουν με μεγάλη μαεστρία στην περιοχή της Λέσβου και τα έχουν κατοχυρώσει ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)!
Καλή μας όρεξη!